Archive for October 31st, 2017

Husk (2011)

October 31st, 2017 | Category: Movie Reviews

Husk är tydligen en remake av en film från 1988 som heter Scarecrows. Har inte sett Scarecrows, så kan inte säga så mycket om det.

“A group of friends stranded near a desolate cornfield find shelter in an old farmhouse, though they soon discover the dwelling is the center of a supernatural ritual.”

Det börjar mer eller mindre som din genomsnittliga mid-western-USA-slasher á la Children of the Corn. Och inte helt otippat så börjar det med att våra ungdomar (som alltid) råkar ut för en olycka genom att köra på en kråka mitt ute i ödemarken vid ett stort majsfält.

Enter the standard skräck-tropes vad gäller övergivna hus ute på vishan, majsfält, fågelskrämmor och barn och du har en ganska schysst mix av traditionell skräckfilm. Men det lyfter tyvärr aldrig. Det är något som är speciellt med filmen, och det är svårt att sätta fingret på exakt vad. Det kan vara att karaktärerna inte precis beter sig så som man förväntar sig att de ska göra. Det kan också ha att göra med hela zombie-grejen. Att man sedan dumförklarar tittaren och måste överförklara en hel del av händelserna samt klistra på en övertydlig bakgrundshistoria känns lite väl lamt.

Men hey, vad gör det när du har ett gäng mordlystna fågelskrämmor att spana på.

Husk var ett schysst försök, men den hamnar inte i min hall of fame. Tyvärr.

No comments

Housebound (2014)

October 31st, 2017 | Category: Movie Reviews

Nya Zeeland kan faktiskt göra bra skräckkomedier. Housebound är ett bevis på det.

“A young woman is forced to return to her childhood home after being placed under house arrest, where she suspects that something evil may be lurking.”

Från början väcks en ganska stor avsky mot vår protagonist som är allt annat än sympatisk. Det fina är att det knappt vänder genom filmens gång. Hon fortsätter att vara en ganska hemsk person, trots det som sker – från början till slut. Varva det här med en mörk (väldigt mörk) nyans av humor och lite spökerier med blodiga inslag, och helt fantastiskt skådespel i de supportande rollerna och du har en riktigt schysst (och rolig) skräckfilm som knappat kommer skrämma slag på dig (well, kanske vid några väl valda tillfällen) men som i alla fall kommer servera dig underhållning du kan leva på ett tag. Slagkraftig humor blandad med spökerier. Det blir en riktigt bra mix.

Jag gillade Housebound. Blev positivt överraskad. Det här är en keeper.

No comments

Hausu (1977)

October 31st, 2017 | Category: Movie Reviews

“A schoolgirl and six of her classmates travel to her aunt’s country home, which tries to devour the girls in bizarre ways.” 

Hausu, också känd som House, har blivit en kultklassiker av stora mått. Det är ett verk av Nobuhiko Ôbayashi som framförallt är känd för att göra japanska reklamfilmer. Och det märks i filmen. Det stilistiska språket är väldigt speciellt, och även våra protagonister – Angel, Kungfu, Fanta, Melody, Gorgeous, Makku mfl har både fått sina namn och sina egenskaper så otroligt platta att det blir ett intressant fenomen istället för en brist på fantasi.

Filmen är stundtals plojig, stundtals skrämmande men mest av allt är den Alice-i-Underlandet-konstig. Även sett med ett japanskt filter för ögonen.

Jag tycker inte att man ska gå miste om att se filmen, även om den kanske inte platsar i familjemysstunden på fredagskvällen. En sak är i alla fall säker – du kommer inte glömma den efter att du sett den.

No comments