Archive for July, 2017

Dean Koontz – Broder Odd (2007)

July 28th, 2017 | Category: Book Reviews

228363876_17862ea7-1333-4ce2-bae9-5873b59da22b Dean Koontz är i min värld en något mindre vass variant av Stephen King, även om han faktiskt har skrivit en hel del bra verk. Bokserien om Odd Thomas verkar vara en av de bättre. Det här är första boken om Odd Thomas som jag läser, men håller de övriga samma klass så kommer jag definitivt vilja sluka dem också.

Koontz har här lyckats få till en novell som blandar övernaturligt och skräck med humor och action. Odd Thomas, vår protagonist, har förmågan att se de döda som inte ännu vandrat över till andra sidan. Hans gåva (eller förbannelse) är att hjälpa dem att komma över till andra sidan. Han kan också se när det vankas död eller olycka, och på så sätt har tagit på sig att försöka förhindra detta när så kan ske.

I denna bok bor han i ett kloster som gäst / kock, och tecken om att något illa ska hända börjar uppenbara sig. Med rappare käft än en auktionsförsäljare så försöker Odd göra vad han kan för att rädda munkarna och de inneboende föräldralösa barnen.

Jag gillar tonen i boken, och jag gillar rappheten i texten och dialogerna. Koontz hanterar det här med sarkasm, humor och snabba vändningar riktigt bra. Det blir aldrig ostigt eller larvigt, utan håller sig på en riktigt bra nivå. Det blir aldrig riktigt läskigt, men det känns det heller inte som att det är meningen att det ska vara. Inte heller så pass löjligt att det känns som en bok riktad till yngre tonåringar.

Broder Odd var en härlig ~320 sidor lång läsupplevelse som jag är glad för att jag hade. Rekommenderas.

ISBN: 978-91-7002-574-7 (finns även som pocket).

No comments

Nathan Filer – Chocken Efter Fallet (2014)

July 28th, 2017 | Category: Book Reviews

chocken_efter_fallet ISBN: 978-91-87648-27-4

Filer berättar en story ur förstapersonsperspektiv som både är sorglig och humoristisk. I ett fall där ett barn råkar ta livet av sitt syskon, så får vi här färdas både innan och efter händelsen för att förstå psyket bättre på den människa som det levande syskonet senare blev. Typografin i boken är intressant, då det blandas bilder, olika typsnitt och andra stilistiska grepp i brödtexten. Boken är blott ca 330 sidor lång, och går snabbt att ta sig igenom.

Från början tyckte jag att författarstilen var något pretentiös och kanske rentav pseudointellektuell, men jag kom att gilla stilen ju mer jag läste. Linda Skugge har recenserat boken och insinuerar att det skulle komma tårar. Så mycket berör den mig inte. Men visst är det en fascinerande berättelse som berättas på ett smart och kreativt sätt.

Tummen upp för Filer.

No comments

Liza Marklund – Studio Sex (1999)

July 28th, 2017 | Category: Book Reviews

studiosex_inb_low Jag är inte ett fan av deckare, mest för att de är så förutsägbara och oftast följer samma mall. Kreativiteten är inte stor inom de normer som ska finnas i en deckare. Men min mor älskar dem, och många andra människor också såklart.

Det här är första novellen av Liza Marklund som jag läser. Annika Bengtzon (yep, med Z, precis som Liza själv stavar sitt namn) är protagonisten här, och vi får följa hur hon som vikarierande reporter på den påhittade tidningen Kvällspressen gräver sig djupare i fallet med en död flicka som hittats på en judisk kyrkogård. Är det pojkvännen som mördade henne? Är det en minister? Och har det någon koppling till IB-affären?

Överlag tycker jag nog att boken är bra, för – som i alla mordmysterier – drivs jag av lusten att få reda på vem som gjorde det. Tyvärr tycker jag inte att Marklund lyckas överraska så mycket. Motivet och gärningsmannen var given ganska tidigt in i novellen. På plussidan så finns det dagboksutdrag i novellen som jag åtminstone kopplade ihop med helt fel person ända fram till slutet. Det var en positiv överraskning. Det blir lite banal action mot slutet som nog hade kunnat skippats, och ibland känns vissa förklaringsmodeller för det politiska spelet lite väl tillrättalagda. Men Liza håller mig kvar som läsare, och det måste betyda att jag på något sätt tyckte om boken.

Jag kommer knappast självmant att leta upp fler böcker av Marklund (kom ihåg: Jag är ingen deckar-kille), men om en annan av hennes böcker korsar min väg i livet så kommer jag säkerligen att ge den en chans också.

ISBN: 91-973380-8-7 (pocket-version här). (För övrigt så filmatiserades den här boken 2012. Trailer här)

No comments

Beyond the Black Rainbow (2010)

July 17th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMTc1MjQyODcxM15BMl5BanBnXkFtZTcwNDU1MjE0Nw@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_ Tron möter Tarkovskij (Stalker) möter Kubrick (2001) möter Lynch (allt…) möter Stranger Things möter Gaspar Noé (Enter the Void) möter It Follows möter … Ja, det finns nog mycket mer artsy och trippiga filmer att lägga till i listan här. Det som går att säga om det kanadensiska guldkornet Beyond the Black Rainbow är att det är en audiovisuell upplevelse som kräver sin konsument.

Soundtracket är fantastiskt. Det korta skärpedjupet när vi får se alla detaljer är gudomligt snyggt. Färgerna, sättet att berätta storyn på utan att skriva oss på näsan är grymt bra gjort. Man måste, precis som med Lynch, ha tålamod med den här filmen. Det är inte mycket action, men det som sker på skärmen är både skrämmande och vackert på en och samma gång. Handlingen? Räcker med att säga att en “doktor” (snarare psykopat) håller en flicka med psykiska krafter instängd på ett institut, och hon försöker hitta sin väg ut därifrån. Det räcker. Resten berättar sig självt.

Det är den första och enda filmen av Panos Cosmatos som jag har sett (han har inte gjort så mycket mer, vilket förklarar saken…), och jag är sjukt imponerad. Michael Rogers och Eva Borne som spelar vår antagonist och protagonist gör ett utmärkt jobb – castingen var verkligen lyckad här.

MV5BYzlmYmEzOGYtMTZkMS00ZDZlLTk0YzMtZmMxNzNkNmJiM2YyXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_

MV5BYjE3ODQ0YWQtZTcxYS00MzY3LWEwM2MtNTI2ZDUzOTM5MmNiXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_

MV5BNjUyNDc2MjM2MF5BMl5BanBnXkFtZTcwODQ4NzE5NA@@._V1_SX1777_CR0,0,1777,735_AL_

No comments

Banshee Chapter (2013)

July 16th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BODUwNTU2MzIwMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTE5NzIzMDE@._V1_ MK Ultra, DMT och förmågan att kunna skilja på hallucinogena syner och verklighet blir tillsammans ett hopkok av dokumentärt foto och en storyline där en kvinna undersöker försvinnandet av sin vän som grävde lite för djupt i CIA’s lite mörkare historia.

Banshee Chapter är överlag en riktigt bra skräckfilm, som är blandad mockumentary med sedvanlig cinematografi. Ljuset har det jobbats mycket med, och man lyckas göra några riktigt snygga scener. Ibland är det lite för mycket jump scares för min smak, och det faktum att man avslöjar en del av slutet på filmens affisch (yep, Blackburn, a.k.a så-lik-Hunter-S.-Thompson-att-det-inte-går-att-ta-miste-på dör, 15 minuter från slutet) är väl det som man kan räkna på dess minuskonto.

Uppfriskande film som tar oss tillbaka till MK Ultra som det har gjorts så många andra filmer om redan, men den här gången så görs det bra. Kortradiovågssändningar och den amerikanska öknen är återigen läskig.

Rekommenderas.

No comments

Bait (2012)

July 14th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMTYzNjU4NTc5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDE0NzAzOA@@._V1_ Australiensisk lågbudgetskräckis där ett gäng pajasar blir strandsatta i ett varuhus på grund av en tsunami som slår till i Australien. På köpet kommer en skitstor vithaj som simmar runt där. Hur ska de ta sig ut? Ja, det är de de ska lösa på 1,5h.

Det ÄR en stor hög av skit med plattityder överallt, platta karaktärer, taskigt skådespeleri (kanske förutom Sharni Vinson som spelar Tina, också känd från You’re Next som jag har skrivit om tidigare här). Vilket slöseri på talang, för hon har exakt noll att jobba med här.

Och då har vi inte ens pratat om den malplacerade musiken som kommer då och då. Vad gäller specialeffekter är de okej, men hajen känns väldigt plastig.

Bait skulle kunna vara en The Asylum-produktion, men det är det inte. Den beskrivningen är nog den bästa jag kan ge.

Du kan tryggt hoppa över den här skitfilmen utan att missa något. Ta dig hellre tid att se om Jaws. (Okej, att mörda en haj med en boomstick är i och för sig coolt. Men det räddar inte filmen).

No comments

Bad Taste (1987)

July 14th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BZjI5ZDY5OWYtOTIwMy00MzQ3LWFlM2EtYjMzODIzZGU0NGUxXkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_ Jag vet inte hur många gånger som jag har sett Bad Taste egentligen. När jag växte upp i mina tonår så gick filmen varm. Jag kan den nästan utantill. Och häromnatten så såg jag om den.

Att en film efter så många år fortfarande får mig att vilja se den, att skratta till den, att roas av den – det är näst intill unikt.

Den låga budgeten i Peter Jacksons guldkorn från tiden innan Sagan om Ringen-filmerna gör mig inget. Jackson lyckas skapa ett mästerverk med begränsade pengar och utrustning. Den mänskliga motståndskraften mot de besökande utomjordingarna är en fantastisk bunt av odd-jobs. De otroligt komiska replikerna som kommer titt som tätt tillsammans med all välgjord gore, och självdistansen som finns där från början till slut gör filmen till något som man aldrig tröttnar på. Långfingret som vapen, bazookan, ihopklistrning av tappad hjärnsubstans, maskingevärsljudet från munnen när man har slut på ammunition – ja, de roliga inslagen tar liksom aldrig slut.

Jag älskar Bad Taste. Det borde du göra också.

No comments

Sylvia Day – Synda (2012)

July 14th, 2017 | Category: Book Reviews

9789187173592_200x_synda_haftad Jag gillar att plocka upp överraskningar. De böcker som kommer i min väg brukar jag läsa utan att värdera dem innan. På så sätt så kan man upptäcka andra författare, genrer eller vad som helst som man kanske annars skulle missa.

Det här var ett sådant försök. Kan konstatera att tantsnusk inte riktigt är min kopp av te. Det spelar ingen roll att det på boken står  att den är “unik och oförglömlig” (nej det är den inte) eller har “sympatiska karaktärer” (nej de finns inte). Det är näst intill exakt 300 sidor fyllda av dynga som jag inte förstår hur man kan tycka om. Jag har inget emot intimt beskrivna sexscener. Men att ursäkta det med en ramhandling utspelat på 1800-talet där de är på ett skepp och knullar skiten ur varandra – nej, det går helt enkelt inte hem. Ge mig hellre en porrfilm med en Göteborsk ordvits som titel och porr”skådisar” som försöker agera framför kameran. Det har mer verkshöjd än den här smörjan.

No comments

Baby Blood (1990)

July 07th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMTM5MjYzNzQ1OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzgxNjYzMQ@@._V1_ Vad är grejen med fransmän och glesa tänder samt krulligt hår? Alla skådespelare i den här “skräckfilmen” av Alain Robak verkar dela dessa attribut.

Story: En tjej som jobbar på en cirkus blir bokstavligt tagen på sängen av en krypande tingest som verkar vara någon uråldrig ondska (men i ärlighetens namn mest ser ut som en sladdrig orm). Hon går omkring med den här varelsen som “vill födas” och pratar med den i sitt huvud. Varelsen vill ha blod, så hon måste mörda för att tillgodose sitt “foster”.

Filmen har viss charm, det franska språket till trots. Och när man mot slutet kanske börjar fundera på om det hela är något hon har inbillat sig, att det handlar om graviditetsdepression och att hon egentligen har blivit våldtagen av sin man och nu bär på ett barn hon inte vill ha – ja, då splittras illusionen helt i en gore-fest utan dess like och all form av substans vad gäller en djupare tolkning försvinner ut med fostervattnet.

Baby Blood är ingen vidare film, mest för att idén är sjukt jävla löjeväckande. Specialeffekterna varierar från dråpliga till skapliga, men till syvene och sist så är det för många omständigheter som gör att jag inte köper illusionen. Varför är det till exempel ingen som misstänker henne? Varför är det ingen som ifrågasätter att hon har blod över hela kroppen?

Nåväl. Ni kan nog skippa den här med gott samvete.

MV5BZTAyOTFiZDUtNDUxZS00YmVmLTlmYTEtYWMyMzA0YWRhMmZkXkEyXkFqcGdeQXVyMzU4ODM5Nw@@._V1_Ungefär såhär smärtsamt var det att se filmen.

 

No comments

All the Boys Love Mandy Lane (2006)

July 05th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMzM0MjU1MzUzMF5BMl5BanBnXkFtZTcwMjcwNDQyOQ@@._V1_ Jag har sett fram mot att se den här filmen väldigt länge. Dels för att den har en titel som bådar för kaos, dels för att det är ingen mindre än Amber Heard som spelar huvudrollen. Snyggare kvinna finns (fanns?) inte.

Tyvärr visar det sig ganska snabbt att Heard’s utseende är den enda styrka som finns att hitta i filmen. I princip går det ut på att Mandy Lane är snyggast i hela världen, och alla vill ligga med henne. Av någon anledning går hon med på att hänga ute på en ranch hos en klasskompis och några av “vännerna”, men medan alla försöker komma in under kjolen på henne så verkar det som att det finns någon där ute som vill mörda dem, en efter en.

Det krävs inte mycket hjärna för att inse att det är Mandy Lane’s “bästis” som ligger bakom våldet (och jag upplever det inte som det var syftat att hålla det hemligt för publiken heller). Det som blir tröttsamt är den otroligt ytliga och tråkiga sexismen samt macho-kulturen som känns så sjukt främmande att jag ryser när jag ser och hör hur karaktärerna beter sig. Det finns bara yta här. Ingenting annat. Inte ens den mer sympatiska av karaktärerna visar sig ha något större djup eller komplexitet.

All the Boys Love Mandy Lane blir till sist en ganska tråkig slasher som har turen att ha Amber Heard i huvudrollen. Hade filmen inte haft det, så hade den varit lika värdelös som de kåta tonårskillarnas försök att få fröken Lane på rygg.

No comments

All About Evil (2010)

July 05th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMTY0MzMzMjkwMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMzc1MjU1Mw@@._V1_SY1000_CR0,0,658,1000_AL_ En harmlös bibliotekarie ärver sin fars älskade men inte så framgångsrika biosalong. För att rädda familjeföretaget så väcker hon sin inre psykopatiska seriemördare till liv. Och tillsammans med ett par rabiata gore-fans och ett par ännu mer vrickade gestalter så börjar hon göra sina egna kortfilmer, där morden som sker ligger lite för nära verkligheten.

All About Evil är inte läskig, och även om den är klassad Horror så är dess andra klassning – Comedy – ett mycket starkare epitet här.

Joshua Grannell har gjort ett utmärkt jobb med filmen, och medan skådespeleriet och specialeffekterna är på den nivå som kan väntas för en nästan grindhouse-aktig film som det här är, så är berättelsen och själva konceptet så fantastiskt underhållande att jag inte kan låta bli att hänföras. Jag bryr mig aldrig om karaktärerna, och de flesta av dem är dels för absurda för att ta på allvar, dels överspelade så det blir löjligt. Men tar man filmen för vad det är så blir det här löjliga ganska snabbt omvandlat till ren och skär underhållning.

Ta det inte så allvarligt, utan koppla av och låt dig ryckas med istället. Undermåliga dialoger till trots.

No comments

After Midnight (1989)

July 05th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BYjZiOWYxMDUtMDNmNi00MTBmLWIxYWEtMjVhNmI5N2ZjMDkyXkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_SY1000_CR0,0,676,1000_AL_ After Midnight har en ramberättelse där en excentrisk lärare i psykologi iscensätter skräckscenarior för sina elever för att påvisa vad “äkta rädsla” är. Själva innehållet blir att vi får höra tre berättelser som eleverna berättar, och på så sätt får vi 3 historier berättade till priset av en. Lite som Creepshow. Fast inte lika bra.

Ramy Zada gör rollen som läraren riktigt bra, och visst – en av berättelserna står ut som ganska makaber och intressant, men speciellt läskigt blir det aldrig (trots den Schyamalalalamanska twisten mot slutet).

Upplägget är dock friskt för att vara 1989, och trots taffliga “fightscener” så håller filmen totalt sett bättre kvalitet än vad jag hade vågat hoppats på. After Midnight blev något av en kultfilm, och det med rätta. Filmen har inte och kommer inte hamna på topplistorna, men i den dammiga gamla kistan anno 1900-århundradet, så har vi här om inte ett guldkorn så åtminstone en liten bit silver.

Se den.

No comments