Archive for June, 2017

Harriet Beecher Stowe – Onkel Toms Stuga (1852)

June 29th, 2017 | Category: Book Reviews

10469 Det jag läste var en svensköversatt version som gavs ut 1933. Originaltitel: Uncle Tom’s Cabin; or, Life Among the Lowly). Boken är en roman som beskriver slaveriet i USA ur slavarnas perspektiv, och det var en viktig bok som bidrog starkt till att slaveriet avskaffades efter amerikanska inbördeskriget.

En intressant aspekt med boken läst med ögon anno 2017 är förekomsten av nedsättande terminologi. De svarta omnämns som negrer och den stereotypa bilden av den fastställs utan några krusiduller. Detta trots att Stowe var en abolitionist av rang, och ser man vilken effekt boken hade och även förstår det bakomliggande budskapet (omöjligt att missa; var en bra kristen, låt människorna vara fria, och slaveriet är förkastligt) så kan man inte göra annat än att stämma in i kören. Trots att terminologin skär sig.

Boken är relativt kort, och även om vi får följa några olika livsöden så är deras “story archs” ganska förutsägbara, och sensmoralen som väntar i slutet kan man dofta sig till redan från början. Man skrivs på näsan ovanligt mycket, men så var det väl i litteraturen från förr. En intressant iakttagelse: Alla kapitel är namngivna, så som akter i en teater. Det är nästan som att vi har en ciceron med oss i texten.

Onkel Toms stuga är en historiskt viktig bok, och den som någon gång ens har varit så korkad att man tyckt att slaveriet är av godo, borde ta sig tiden att läsa den.

No comments

Gitta Sereny – Ohörda rop : Historien om Mary Bell (2001)

June 29th, 2017 | Category: Book Reviews

9789173247320_200x_ohorda-rop-historien-om-mary-bell_pocket Boken fördjupar sig i den sanna berättelsen om Mary Bell som var blott elva år gammal när hon dödade två yngre pojkar i England. Det är utdrag ur intervjuer och berättelser om främst Marys eget minne av händelserna och hur hon har behandlats på de fängelser och institutioner där hon spenderade tid innan hon blev frisläppt som vuxen människa. Författaren vågar sig också på en analys och eget tyckande i slutet av boken där kommentarer om det (framförallt brittiska) rättssystemet lyfts.

Boken är dock rörig i mångt och mycket och det är svårt att hålla sig kvar i den röda tråd som finns där. Det känns som att det är ett krav att ha läst Sereny’s tidigare bok (Fallet Mary Bellinnan man ger sig på den här. Men med det sagt så är det fortfarande ett intressant fall att läsa om, men tyvärr dribblas jag bort allt för ofta i långa utläggningar som likt Trump har svårt att avsluta sig själva utan att falla in i nya eller andra delar.

Kan inte riktigt rekommendera boken, men att sätta sig in i fallet och skapa sig en egen åsikt är nog nyttigt. Vill man fördjupa sig så är säkert den här rätt.

No comments

Twin Peaks: The Missing Pieces (2014)

June 25th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BM2E4NjgyOWQtMGQyMS00ZWViLTlhNTAtODZjNTliOWM4NzE1XkEyXkFqcGdeQXVyMjc2NTc3NDA@._V1_SY1000_CR0,0,867,1000_AL_ Från början så var Fire Walk With Me över 3 timmar lång. Men Lynch var tvungen att klippa ned filmen till det mer humana 90 minuter. Här, i The Missing Pieces, får vi bland annat delar som fick stryka från foten från hans första version av FWWM, men även andra scener som ändrades till något annat i slutprodukten.

Det är en speciell filmupplevelse. Det är lösryckta scener som är svåra att förstå om man inte har sett FWWM innan. Men de är å andra sidan sjukt jävla roligt att se om man faktiskt har sett filmen. Jag hade faktiskt ingen aning om att de här ca 90 minutrarna av guld existerade. Nu i efterhand när jag har fått njuta av dem så ångrar jag inte en sekund tiden jag spenderat här i Lynch-landet. Jag är inte helt säker på att FWWM hade varit en bättre film om de här delarna var med. Men det är så mycket extragodis som ingjuter en ännu bättre förståelse för mythoset och händelserna kring vår favoritstad i nordvästra USA.

Är du, som mig, halvt besatt av Twin Peaks så vill du för allt i världen inte missa The Missing Pieces. Men det kräver sin fanboy för att tycka om det.

You have been warned.

No comments

Rabbits (2002)

June 25th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BNTYyNDFiZWItYWFlOC00MGJmLWI3YzktNjk4ZDVjM2JmNmQ2XkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMjk0NjI@._V1_ Rabbits är en film i tre delar av David Lynch som – enligt vad jag lyckas uttolka – är en parodisering eller bara en twistad version av en sitcom. Vi får följa ett par människor i kanindräkter i ett vardagsrum som håller en väldigt, väldigt konstig dialog (som med mening är omkullkastad i sin ordning och svår att förstå), med instuckna publikskratt på helt konstiga ställen, med karaktärer som rör sig onaturligt och har en timing som är helt off. Det är som att Lynch har tagit elementen från en standard-sitcom och slängt in dem i en torktumlare och lappat ihop vad som kommit ut efter det.

Ni kan se hela filmen här (43 minuter lång). Det finns många tolkningar av filmen och vad som Lynch vill förmedla med den, men jag ska inte våga mig på någon ytterligare djupare analys här. Sedd som ett experiment med elementen från klassisk sitcom så är det kul att se. Sedd som en sedvanlig film med en handlingsdriven takt så är den omöjlig att se.

Rabbits är definitivt en annorlunda upplevelse.

No comments

Hotel Room (1993)

June 09th, 2017 | Category: Series Reviews

MV5BMzAwNTlkNjYtNDM1Zi00NGMxLWEwMTMtNGVhN2U4YWY4MTYwXkEyXkFqcGdeQXVyNjExODE1MDc@._V1_ Hotel Room är en miniserie i tre delar av David Lynch och Monty Montgomery. Jag blev tipsad om den här eftersom jag i och med Twin Peaks säsong 3 har snöat in i Lynch-landet och vill passa på att navigera mig runt bland hans övriga verk samtidigt.

Det är tre berättelser som utspelar sig i olika tider men i samma hotellrum (603). Det enda som är beständigt är portiern och städerskan, som inte åldras. Händelserna och skådespelarna/karaktärerna i episoderna skiljer sig åt.

Tyvärr är det här inget bra. Trots att jag vill tycka om det så kan jag inte sträcka mig till att ens se vad det är som man försöker säga här. En hämndhistoria följt av ett svartsjukedrama följt av en väldigt förvirrad dialog mellan man och fru som försöker komma över att deras 2-åring har dött – ja, det ger mig inget i slutändan. Inte ens i dialogerna spånar jag något större tema. Visserligen kan tavlorna som alla innehåller tåg, och ljudet av tågtutan ha någon form av signifikans som jag inte riktigt ser här, men det är väl det som är problemet. Jag skulle nog behöva en tolk. För att bara se avsnitten för deras “face value” är bortkastad tid.

Du kan se hela filmen/serien (1h 40 minuter) här, om du vill ge den ett försök.

No comments

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (2017)

June 09th, 2017 | Category: Movie Reviews

MV5BMTYyMTcxNzc5M15BMl5BanBnXkFtZTgwOTg2ODE2MTI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_ Also known as: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Det här är – vad kan det vara – femte filmen baserad på en karusell på Disneyland där vi får följa med i Jack Sparrow’s äventyr i Västindien.

Denna gång har Jack den levande döda kapten Salazar (spelad av Javier Bardem) med sitt vackra skepp och mindre vackra besättning i hälarna. Med hjälp av Poseidon’s trident så ska Jack kunna bryta alla förtrollningar till sjöss – inklusive den som drabbat Salazar och som gör att de är efter honom.

Filmen följer det vanliga receptet som vi är vana med i filmserien, och det bjuds på mycket skratt och dråpliga situationer, mixtrat med flertalet storslagna bataljer där man börjar undra hur mycket tur en enda människa (Jack) egentligen kan ha.

Underhållande är det i alla fall, och vore det inte för att det var lite för varmt i biosalongen (trots trevligt sällskap med min käresta) samt att många scener kändes alldeles för mörka (bokstavligt talat – det var svårt att se vad som hände) så hade filmen fått ännu högre betyg av mig. Det finns en del fanservice inkluderat, och dramaturgin är – norska regissörer till trots – inget som helst fel på. Stabila skådespelarinsatser och allt är snyggt visuellt (trots användandet av CGI), och gåshud kommer ibland – mycket tack vare igenkänningsfaktor och stämningsfullheten i musiken.

Det var en helt okej film, som landar lite bättre än snittet. Frågan är väl bara när man känner att man har berättat allt som finns att berätta om vår älskade kapten? Antagligen finns det mer, det avslöjar i alla fall sekvensen som kommer efter eftertexterna (missa den inte).

No comments