Apr 23

The Vatican Exorcisms (2013)

Category: Movie Reviews |

MV5BMjM0MDE1NDkzNV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDU1MzAxMzE@._V1_ “The Vatican Exorcisms was shot by Joe Marino, an American film-maker who went to Italy to shed light on the phenomenon of exorcisms. Accompanied by Padre Luigi, a true exorcist, Joe travels to the south of Italy, a place where the sacred and profane have always lived together, where Christian rituals are inextricably linked to the pagan ones.”

Jag tror att man i den här mockumentaryn lyckats med konststycket att få med alla klichéer när det gäller exorcistfilmer, både vad gäller händelser och dialog. Att Joe Marino och hans sällskap pratar bruten engelska (och även skriver på bruten engelska i de alldeles för många textstycken som sticks emellan de riktiga scenerna) gör inte saken bättre. Hade filmen varit bättre om den var all-out Italian? Kanske.

Men som det blev så är det bara ett blekt hopkok av exorcistkonceptet från flera andra filmer där det aldrig blir läskigt eller obehagligt. Eller okej. Den gamla nunnan och mannen utan leder i kroppen mot slutet var väl lite ballt. Men som med allt annat i den här filmen så blir det för mycket och obehaget växer till endast irritation. Man lyckas faktiskt inte med något alls. Att man ett oändligt antal gånger behöver påpeka att det är “real scenes” gör det inte bättre, det förtar istället illusionen. Det är som när en försäljare kränger sin produkt.

The Vatican Exorcisms kan med lätthet skippas. Den lever inte ens upp till filmomslaget.

Something to say? Press here |

No Comments so far. Be the first!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.