Jan 21

Malala Yousafzai – Jag är Malala (2013)

Category: Uncategorized |

9789153439929 Malala, som tillsammans med Kailash Satyarthi, vann Nobels fredspris 2014 har som alla vet gett ut en bok som handlar om hennes liv och hennes familjs kamp för att låta alla barn (och speciellt flickor) få utbildning i Talibanernas vridna värld i Pakistan. För sin kamp sköts hon, men överlevde mirakulöst nog. I bokens nästan 300 sidor så får vi följa hennes uppväxt, kamp och filosofier; med avstamp i då hon sköts, tillbaka till barndomen och sedan hela hennes uppväxt.

Ni känner till storyn. Frågan är om boken är värd att läsa.

Det är en gripande historia som imponerar och inspirerar, och den berättar de kulturella och religiösa betingelser och svårigheter som förekommer i dessa delar på ett väldigt personligt och exemplifierande sätt. Det gillar jag. Det ger en inblick inifrån, istället för en betraktelse utifrån, som är så vanligt (och ärligt talat; sällan lika intressant). Jag imponeras av Malalas viljestyrka, likväl som hennes fars övertygelse av utbildningens betydelse.

Boken innehåller dessutom bilder och kartor som gör händelserna som beskrivs än mer påtagliga.

Jag har inte läst – mig veterligen – någon litteratur från Nobelpristagare, men detta var en trevlig start på vad som kanske borde bli en tradition för min egen läsning. Jag är Malala är en bok man gärna läser från pärm till pärm. Och inspireras av.

Köp! ISBN: 9789187785894

Something to say? Press here |

No Comments so far. Be the first!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.